Støvlen – et aftryk i Kær Vestermark i ord og billeder

Sådan blev vartegnet til Spejdernes Lejr, Støvlen, til.

En beskrivelse i ord og billeder af en proces, hvor begejstrede frivillige fra start til slut har knoklet med såvel mentale som fysiske værktøjer fra den store projektværktøjskasse. Det er fortællingen om, hvordan solide venskaber kan føre til vilde ambitioner, sene nattetimer med skruemaskiner og brede smil på læben.
Solaris vil gerne takke alle, der har bakket op om projektet: Spejdervenner, der har hjulpet os med at bygge, sponsorerer, der med økonomisk støtte har gjort projektet muligt og ikke mindst Sønderborg Kommune og myndighederne med dem, der har haft tiltro til dette vanvittige projekt, selv om vi blot er frivillige spejdere.

Solaristeamet, juli 2017

Du finder støvlen på

Spejdernes lejr

– Vestermark 9
6400 Sønderborg

Et vanvittigt projekt

At bygge en støvle i størrelse 3600 er ikke noget, man laver hver dag

Solaristeamet

Når 2 + 2 giver 5

Et vanvittigt projekt kræver vanvittigt meget planlægning

Der er brugt næsten 10.000 timer på planlægning og etablering af Støvlen

Proportioner

Højde: 12 meter
Længde: 24 meter
Skostørrelse: 3600

Materialer:

Træ: 3 km
Stål: 24 tons
Strå: 5 millioner
Manpower: 10.000 timer

December 2015

Solaris har netop besluttet sig for at byde ind på udfordringen med at etablere vartegnet til Spejdernes Lejr 2017. Det er lige dele praktik og hygge, da der bliver delt to flasker vin og idéudviklet. De tilstedeværendes respektive støvler måles, vejes og diskuteres, da lejrens tema, ”Vi sætter spor”, trak tankerne denne vej.

”Hvor meget skal det egentlig ganges op, hvis der skal være plads til at sidde derinde og spise?” – Der går meget kort tid før Jesper, der er udpræget matematisk og konkret tænkende, får behov for at kaste en lineal på sålen af en vandrestøvle og beder nogen gå i krig med lommeregneren.

August 2016

Efter måneders tegning og beregning er det nu blevet tid til at involvere de samlede interessenter fra lokalområdet. Tegningerne af vores bud på et kommende vartegn for Spejdernes Lejr 2017 er hængt op på bagsiden af et træningshus til nærkamp, der senere må lade livet, hvis ideen her godkendes.

For at der kan opnås en retvisende ide om Støvlens proportioner, skydes dele af holdet 12 m op i det lokale brandvæsens kran. Det markerer højden på den udsigtsplatform, der er tiltænkt i toppen af støvlens skaft.

September 2016

Myndighedsgodkendelser kommer ikke bare ud af det blå, og det er helt fint. Bestyrelsesformanden, Christian, og en af teamets ingeniører, Alf, der har tegnet på projektet, har taget projektet med til høring hos relevante myndigheder, for at høre deres input ift. materiale, størrelse, placering mv. Vi aner både begejstring for projektet, men også en sund kritisk diskussion ift., hvordan det vil påvirke omgivelserne, og hvordan fx materialevalg og fundament bør udvælges i respekt for den omgivne natur. Derfor bliver der i samme periode studeret stråtyper og tækkemetoder i vildskab, så den endelige myndighedsansøgning kan stykkes konstruktivt sammen.

December 2016

En sen aften d. 10. december præsenterer gruppen bag vartegnet resten af teamet for grundstrukturerne i Støvlen. Et projekt, der på dette tidspunkt er sendt til godkendelse hos myndighederne, og som der nu arbejdes ihærdigt på at finde finansiering til. Der er udtalt begejstring, men også stille i rummet – ”Det er godt nok et vanvittigt ambitiøst projekt, drenge.”

April 2017

Der gives ”go” til etableringen af vartegnet. Myndighederne har godkendt det, kommunen har godkendt det og Spejdernes Lejr har godkendt det. Der jubles rundt i de frivilliges stuer, så naboerne ikke har været i tvivl. Det er en kæmpe lettelse, for arbejdstimerne har allerede været mange. Det er også angstprovokerende, for nu er det virkelighed – Støvlen skal snørres, og der er bare 3 måneder til lejren starter.

Maj 2017

Efter godkendelsen rejser et par stykker fra teamet til Kær Vestermark og laver, hvad der minder om markeringen af et fodspor i en kriminalefterforskning, bare i lidt større skala. Det er ikke politiets teknikere, men derimod et professionelt struktør-firma, der skal bruge markeringen, for der skal både el og afløb i det fundament, hvor stålkonstruktionen om få uger skal monteres.

Det kræver formaliserede kompetencer og godkendelser, at få det rette fundament for Støvlen. Det skal nemlig i løbet af de kommende måneder blive til en permanent installation, der med madpakkehus, toilet og udkigstårn skal trække flere lokale ud i naturen på Kær Vestermark.

Juni 2017

D. 5.-8. juni kranes de specialfremstillede stålkonstruktioner ind på pladsen, og vi begynder for første gang for alvor at få en idé om, præcis hvilken vanvittig konstruktion, der skal til at tage form i vores hænder. Teamets ingeniører har regnet og tegnet i måneder, men det er nu alligevel noget andet, når tegninger pludselig er virkelighed.
9.-11. juni indledes de frivillige slutspurt. Weekenden er siden kaldt ”Byggeweekend 0”, fordi den egentlig ikke var planlagt, men det kriblede i fingerspidserne for at komme til at sætte første skrue i. Rejsegildet bliver kort, for der er omtrent en måned til vartegnet skal stå klar på Kær Vestermark, og nu indledes et kapløb mod tiden.
H.K.H. Prinsesse Bendikte, der protektor for De Grønne Pigespejdere, besøger vartegnet sammen med lejrledelsen, og får sig her en fortælling om, hvordan det hele skal ende – ”Der er lidt vej endnu, men vi bygger hver eneste weekend den næste måned, så vi når det.”
På byggeweekend I står det klart, at det kræver en omskoling til andet end skruemaskine, at bygge Støvlen. Også kørsel med lift, forståelse for byggepladsreglement og korrekt påføring af solcreme er nødvendige forudsætninger for at komme på byggeholdet. Hælen sættes på plads og endnu et lag lægter monteres.
Da byggegruppen stempler ud 18. juni, er der stolthed at spore. Deres arbejde med at få savet og monteret lægter på stålkonstruktionen er skredet planmæssigt frem. Det er afgørende, for ingen i teamet er uddannede tækkere, hvorfor der mandag morgen stempler et professionelt firma ind til den opgave, og de skal have noget at sætte strå på.
Tækkerne har i løbet af ugen kastet strå på støvlespidsen, så dette syn møder et begejstret byggehold, der fredag aften stempler ind til byggeweekend II. ”Der er nu rygning forbudt for alle, på hele pladsen”, meddeler sjakbajsen inden ankomst.
Rygterne er løbet stærkt i lokalområdet, og derfor bliver vi nød til at hoppe ned fra liftene, tage en snak med Jydske Vestkysten og et tv-interview med TV-Syd. Begge dele gjorde noget positivt for interessen omkring projektet. Interessen fra de lokale har været overvældende. Mange har stukket nysgerrige næser gennem hegnet til byggepladsen – Dejligt!

Juli 2017

Der knokles på byggeweekend III fra ankomst fredag aften til afrejse søndag eftermiddag. Teamet har altid én person med til at lave mad og sikre forplejning i pauserne, for i kapløbet mod tiden kan der ikke undværes nogen med hænderne sat rigtigt på oppe på lægterne. De der skruer, banker, saver mv. de skal gøre det, sove, spise og grine med hinanden imens. Så må nogen andre tage opvasken, bagningen og madlavningen.

Tækkerne har lagt de sidste strå, så da teamet indleder den femte byggeweekend i streg, er det tid til få gjort noget ved detaljerne. Ferien har meldt sin ankomst, og 18 teamfolk er derfor stemplet ind for at hjælpe med slutspurten.
Med detaljer menes også snørrebånd til en støvle i størrelse 3600. Det kan en rigtig spejder i øvrigt købe for en kanelstang, når formålet er det rigtige, og han selv gider hente det.
Toilettet er monteret af en VVS’er med certifikaterne i orden. Beklædning af det, så det matcher resten af Støvlen, det står vores team selv for, og så må både vatterpas, wife beater og skruemaskiner i sving.
Der skal styr på de sidste detaljer før spejderne kommer. På forlejren 15.-21. juli sættes snørrebånd i Støvlen, og det er tungt, så der kræves koordinering, mellem dem der sænker, dem der sætter det fast og den på jorden, der er på afstand kan vurdere, hvordan det ser ud.
Det bliver besluttet at hejse flagstangen op gennem indersiden af Støvlen for ikke at beskadige beklædningen på ydersiden. Lidt en manøvre, som krævede, at vi bl.a. måtte afmontere knoppen på stangen. Den passerede kun lige nøjagtig.
Da dagen er forbi d. 16.juli, spises der grillpølser og et par af de frivillige, der har bygget på vartegnet i seks weekender i streg, ser lettede og stolte mod flagstangen – det sidste, der skulle fæstes på vartegnet.